top of page

Veelgestelde Vragen over vrijwilligerswerk als vakantiebegeleider

  • Ik heb geen ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking. Kan ik begeleider worden bij Maradijs?
    Graag juist! We werken graag met teams waarin sommige mensen wél en andere mensen juist geen ervaring hebben.
  • Gaan de vakanties door in tijden van Corona?
    In 2020 zijn al onze vakanties gecancelled. Voor de zomer van 2021 gaan we ervoor om in ieder geval een basispakket aan vakanties door te laten gaan. Natuurlijk mits we dit kunnen doen op een veilige manier. Omdat de regels steeds veranderen, maken we een up-to-date plan naarmate de zomer dichterbij komt. Je mag er vanuit gaan dat je als vakantiebegeleider of kok veilig bij Maradijs terecht kunt.
  • Hoe gaat het in z'n werk als ik vakantiebegeleider wil worden?
    Je begint met het doornemen van de vacature. Als je jezelf erin herkent kun je eventueel nog een informatie-pakketje aanvragen of jezelf meteen al aanmelden om kennis te maken. Kennis maken kan op een info-avond (in een groepje) of bij een 1-op-1 kop koffie. Tijdens deze bijeenkomst kijken we van beide kanten wat voor vlees we in de kuip hebben. Vervolgens nemen we van beide kanten enkele dagen bedenktijd en bellen we met elkaar om alles nog eens door te nemen. In dit telefoongesprek beslissen we of je mee gaat op een vakantie en ook met welke vakantie.
  • Mijn werkgever geeft een week buitengewoon of maatschappelijk verlof als ik bepaald vrijwilligerswerk doe. Kom ik daarvoor in aanmerking bij Maradijs?
    Zeker. Wij kunnen voor je werkgever een verklaring schrijven met daarin de werkzaamheden die je doet bij Maradijs. Op die manier kan het begeleiden van een vakantie in sommige gevallen in werktijd en hoef je er dus geen vakantie voor op te nemen: Er zijn werkgevers die het doen van maatschappelijk gedragen vrijwilligerswerk aanmoedigen en ondersteunen. We kennen verhalen van universiteiten, banken, kleine ondernemingen. Ze geven jou als werknemer de tijd om je een week lang in te zetten tijdens werktijd of zonder dat het van je vakantiedagen af gaat. Mocht je werkgever nog niet zover zijn? Dan kun je hem of haar natuurlijk ook op een idee brengen en een voorstel doen!
  • Kan ik zelf aangeven met welke vakantie ik mee wil?
    Natuurlijk! Het is fijn als het thema van de vakantie bij je past. Ook de datum moet jou goed uitkomen. Samen bekijken we ook goed naar de teamsamenstelling: We stellen een team zorgvuldig samen, zodat er een gemeleerd gezelschap staat met een goede klik en een mooie balans tussen ervaring/geen ervaring, jong/oud, man/vrouw.
  • Wat gebeurt er op de Trainingsdag?
    De Trainingsdag is altijd in mei of juni. Alle vakantiebegeleiders - vrijwilligers en eindverantwoordelijk begeleiders - worden verwacht. Elk jaar heeft de Trainingsdag een andere inhoud. Voorafgaand vragen we eenieder om zaken in te brengen die je graag zou willen leren. Sowieso staan we op deze dag uitgebreid stil bij wat het betekent om als begeleider mee te gaan op een vakantie met Maradijs. We hebben het over EHBO, epilepsie, maar bijvoorbeeld ook over creativiteit, veiligheid en het uitvoeren van een goed vakantieprogramma. Op de Trainingsdag ontvang je het Maradijs-handboek en krijg je ook informatie over de specifieke gasten waarmee je op pad gaat. Er is een blok gereserveerd om samen met je team te zitten en elkaar alvast een beetje te leren kennen. En natuurlijk is er lekker eten en drinken en gezelligheid op deze dag! Heb je plannen om mee te gaan op vakantie? Check op de vrijwilligerspagina alvast de datum en schrijf 'm in je agenda!
  • Hoe ziet mijn team van collega-begeleiders eruit?
    Op elke vakantie bestaat het team uit 5 begeleiders en een kok die de avondmaaltijden komt bereiden. Binnen het team is er een eindverantwoordelijk begeleider; iemand die veel ervaring heeft in het werken met mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn er vrijwilligers die vaker met verstandelijk gehandicapten hebben gewerkt. Maar ook zijn er brandweervrouwen, huisvaders, helicopterpiloten en kunstschilders die mee gaan als begeleider. De meeste begeleiders zijn in hun 20's, 30's of 40's, maar er zijn ook mensen van 50 jaar of ouder.
  • Welke gasten kan ik verwachten op een vakantie?
    Gasten van Maradijs zijn (jong-)volwassenen met een verstandelijke beperking tussen de 18 en ongeveer 55 jaar. We vragen een zekere mate van zelfredzaamheid aan onze gasten. Hiermee bedoelen we dat iemand in ieder geval in staat is om in zijn of haar eentje met een groep onbekenden op vakantie te kunnen. Niemand van onze gasten zou zonder begeleiders op reis kunnen. Ieder heeft een eigen hulpvraag die ligt op het gebied van persoonlijke verzorging, leggen van contacten of het structureren van dagelijkse bezigheden. Per vakantie kunnen we enkele gasten ontvangen met lichte, niet medische hulpvragen en enkele mensen die minder mobiel zijn en bij uitstapjes in een rolstoel zitten.
  • Kan ik mee als stagiaire?
    Ja, je kunt solliciteren naar een stageplek als vakantiebegeleider. Voor jou als stagiaire geldt hetzelfde profiel als voor vrijwilligers. Je bent 18 jaar of ouder. De meeste stagiaires volgen een opleiding als SPH, SPW of Activiteitenbegeleiding en willen extra studiepunten halen. Ook studenten van creatieve opleidingen zoals fotografie of dans kunnen bij ons terecht. Als stagiaire draai je mee in het team van vijf. Je stagebegeleiding is in handen van zowel de coordinator (op afstand) als de eindverantwoordelijk begeleider (op de werkvloer). We vragen een goede voorbereiding van je, zodat je doelen en oefenpunten helder zijn voordat je aan de vakantie begint.
  • Zijn er kosten verbonden aan het begeleiden van een vakantie?
    Nee. Tijdens de vakantie betaalt Maradijs je verblijfskosten; accommodatie, eten en drinken. Ook je reiskosten komen voor rekening van Maradijs. Daarnaast vergoed Maradijs de kosten voor een 'Verklaring omtrent Gedrag'. Hiermee zijn normaalgesproken alle kosten gedekt.
  • Wanneer zijn de vakanties?
    De meeste vakanties duren een week en vinden plaats in de zomermaanden of met kerst. We richten ons altijd zo veel mogelijk op de schoolvakantie regio Zuid.
  • Wat regelt Maradijs voor me?
    - Een gezellig team en een goede werksfeer in een professionele, informele organisatie - Al je onkosten en reiskosten worden vergoed - Gratis accommodatie, eten, drinken, activiteiten en entreegelden - Je bent goed verzekerd - De mogelijkheid om stage te lopen en/of studiepunten te behalen - Een gezellige vakantiebestemming en een ervaring om nooit te vergeten - Een buitengewone verlofbrief voor je werkgever - Een leerzame trainingsdag en het Maradijs-handboek
  • Kan ik ook een deel van een vakantie begeleiden?
    Helaas kan dat niet. Het team van begeleiders raakt tijdens de week steeds beter op elkaar ingespeeld en zitten samen in een vakantiebubbel. Door tijdens de vakantie te wisselen van teamsamenstelling doorbreek je deze flow en ontstaat er potentieel onrust door het afscheid van een begeleider. Wil je bijdragen, maar kun je geen week vrij maken voor Maradijs? Laat het ons dan tóch graag weten. Wie weet is er een andere taak of functie waarin je kunt schitteren!? Ben jij de keeper die op de Voetbalvakantie een middagje training komt geven? Of de make-up liefhebber die de gasten van de Theatervakantie van een schitterend make-upje komt voorzien?

Is er nog een vraag niet beantwoord? Leuk! We zijn benieuwd!! 

bottom of page